MELISA eterično olje

38,00

100 % naravno, nerazredčeno

Količina: 2 ml

Sestavine: geranial, neral, citronelal, b-pinen, geraniol

Uporabljeni deli rastline: nadzemni zeleni deli

Rastišče rastline: Dišavni vrt pri Vidi, Slovenija

Način vzgoje: gojeno

Način destilacije: parna destilacija, klasična metoda

Voda pri destilaciji: izvirska

Datum destilacije: junij 2019

Na zalogi

Kategorija:

Opis

Naša melisa je zrasla na našem dišavnem vrtu. Skrbno negovana, na čudoviti, čisti in energijsko polni lokaciji. Več o njej pišemo na strani o zeliščih v dišavnem vrtu. Je resnično najbolj delikatna  med vsemi rastlinami, ki jih gojimo in destiliramo. Zahteva predanost in neprestano nego od začetka pa do konca. Med rastjo zahteva dovolj hranil, vlage in obrambo pred vsiljivimi pleveli, ki jo lahko popolnoma prerastejo. Sledi žetev, ki je prava mala znanost. Ujeti je treba pravi trenutek, tik pred cvetenjem, ne sme biti prevroče, ne sme biti po nalivu… Vse to namreč vpliva na količino eteričnega olja, ki ga je res malo. In nabrana mora takoj v destilator, sicer izgublja olje.

Samo prvovrstne in zdrave rastline so ročno nabrane in odbrane za destilacijo. Meliso destiliramo s čisto izvirsko vodo, saj se zavedamo, da je ob rastlini sami tudi voda nosilec zdravilnih zapisov. Eteričnega olja je v rastlini le 0.02-0.30%, a je zelo kompleksno. Za pridobivanje so potrebne velike količine rastlinskega materiala, zato je eterično olje melise eno najdražjih in največkrat ponarejanih eteričnih olj na svetu.

Vonj melise spominja na limono, prijetno umiri ne da bi uspaval. Zaradi res vrhunskih pomirjevalnih sposobnosti je eterično olje melise zelo zaželjeno kot pomoč pri raznih nevroloških težavah, posebno pri anksioznih in depresivnih stanjih. Barva olja je bledo rumena. Rado oksidira, zato ga je priporočljivo hraniti na hladnem mestu.

Energijsko delovanje: Hladilno

Sistemsko delovanje

  • živčni sistem; pomaga lahko povsod, kjer lahko živčevje zmoti delovanje posameznih organov ali hormonskega sistema – prinespečnosti, nemiru, razdražljivosti, pri zdravljenju depresije, pomirja lahko razdražen želodec, pri migrenah, pomaga pri lažjih oblikah demence, lajša stres.
  • ženski reproduktivni sistem; pomaga pri težavah z menstruacijo in pri migrenah,
  • koža; pomaga pri vnetnih stanjih in še posebno proti herpes simplexu
  • čustva; pomaga lahko pri odpravljanju anksioznosti, spremembah razpoloženja, preobremenjenosti, melanholijiko delovanje
  • protidepresivno
  • protivnetno
  • protivirusno
  • pomirjevalno

Številne študije so pokazale mnogotere pozitivne učinke pri uporabi eteričnega olja melise. Kljub temu pa se svetuje previdnost pri naslednjih zdravstvenih stanjih:

 • potencialno lahko draži kožo, zato je pred uporabo na koži olje vedno potrebno preizkusiti, še posebno, če je koža že poškodovana ali obolela
 • odsvetuje se oralna uporaba bolnikom, ki že uporabljajo zdravila za diabetes
 • odsvetuje se oralna uporaba v nosečnosti

Mnenja

Za to objavo še ni mnenj

Prvi oddajte mnenje za “MELISA eterično olje”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vam bo prav tako všeč…