Stare sorte vrtnic

“Če želiš uživati v vonju vrtnice, moraš sprejeti tudi njene trne.” – Isaac Hayes

Galke, damaščanke, stolistnice, portlandke, burbonke.....

Dišeče stare sorte vrtnic so najina posebna ljubezen. Skorajda pozabljene se spet vračajo v naše vrtove. Malo je manjkalo pa bi jih izrinile moderne hibridne vrtnice, ki so morda res lepše v vazi in pocvetajo, vendar so izgubile tisto, kar je pri vrtnici najlepše – božanski vonj.

Stare vrtnice so naju s svojim vonjem omamile in zaslužne so za to, da sva se podala med eterična olja. Preko 30 različnih sort in preko 200 grmov vrtnic raste trenutno med ostalimi zelišči na najinem dišavnem vrtu. Težko že pričakujeva dan, ko bo iz njih nastalo zelo posebno in redko eterično olje.

Rosa Mundi je moja najljubša vrtnica, zato je predstavljam posebej. Ne vprašajte me zakaj, ker ne vem. Bila je ljubezen na prvi pogled. Svojo prvo sadiko sem kupila na izletu v Firence in vso pot nazaj domov mi je v avtu tako dišalo, kot da sem v parfumeriji, pa čeprav je vsa drobcena takrat imela le dva cvetka.

Na vrtu sem jo posadila na najlepše mesto, ki mi je bilo najbolj na očeh. Kot bi vedela se je moja Rosa Mundi razrasla v pravo lepotico. Ob cvetenju me je navduševala s slapovi cvetov, ki so se odpirali dan za dnem kar tri tedne. V teh tednih sem komaj čakala, da sem se vrnila domov iz službe in sem se lahko odpravila na sprehod po vrtu, k njej in vsem ostalim lepoticam.

V dišavnem vrtu raste 100 sadik Rose Mundi. Njen vonj je zame neponovljiv in ko sem razmišljala, katero vrtnico bi izbrala za destilacijo, ni bilo nobenega dvoma. Destiliram za svojo dušo in moja duša je Rosa Mundi….

Vrtnica je bila prvič omenjena leta 1583. Ker pa vemo, da je njena sestra Rosa gallica Officinalis še veliko starejša, je najbrž veliko starejša tudi Rosa Mundi. Po vsej verjetnosti je bila torej znana že v rimskih časih, ko različni viri omenjajo njeno sestro.

Lastnosti vrtnice Rosa Mundi

 • spada v razred galskih vrtnic
 • kot gost grm zraste do 1,20 m višine
 • ima malo bodic in je zelo zdrava
 • cvetovi so zmerno polni
 • lepo se odzove na upogibanje vej in zacveti v slapovih cvetov po celih upognjenih vejah
 • zaradi močnih purpurnih in bledo roza prog je znana kot najlepša progasta vrtnica
 • njen vonj je čudovit in je klasičen vonj stare vrtnice

Vrtnica naj bi dobila svoje ime po Rosamundi Clifford, uradni ljubici angleškega kralja Henrija II. Njena žalostan zgodba je del mnogih angleških balad, pesmi in celo opere.

Da je bila Rosamunda kralju veliko več kot le občasna zabava priča dejstvo, da ji je podaril grad Woodstock Palace v Oxfordu s čudovitim vrtom. Rosamunda je bila velika ljubiteljca vrtnic in v vrtu jih je bilo res veliko. Ljubosumna kraljica Eleonora je v kraljevi odsotnosti naročila umor Rosamunde. Na razpolago ji je bil dan strup ali noževo rezilo. Rosamunda se je odločila za strup. Umrla je na svojem vrtu s svojo najljubšo vrtnico na ustnicah. Tam jo je našel užaloščeni Henry in jo dal pokopati v samostanu.

Po njeni smrti naj bi bila njena najljubša vrtnica poimenovana po njej – Rosa Mundi in pod tem imenom jo poznamo še danes.

Vrtnica Rosa Mundi je naravna mutacija galske vrtnice Rosa galica Officinalis, imenovane tudi ‘apotekarska vrtnica’. Še posebno pri starejših grmih se kaj rado zgodi, da vrtnica na kakšni veji mutira nazaj v izvorno sorto. Cvetovi se tako spremenijo iz značilno progastih v enobarvne cvetove pink barve. Takrat je najbolje takšno vejo odrezati, sicer lahko sčasoma še več vej gre po isti poti.

Grm Rosa Mundi izredno dobro reagagira na metodo ‘pegging down’ ali v prevodu ‘upogibanje’. Metodo pripisujejo angleškim vrtnarjem, ki so si seveda prizadevali za grme vrtnic čimbolj polne cvetov. Vrtnice običajno cvetijo na koncih vej. Če pa veje upognemo in jih pritrdimo na tla, poženejo nove veje po celotni dolžini upognjenih vej. In ker na novih vejah zacvetijo cvetovi, na ta način dosežemo, da je grm resnično prepoln cvetov.

Vse sorte vrtnic tega načina vzgoje ne marajo, Rosa Mundi pa je med tistimi, ki ga imajo resnično rade. Tudi zato je gojenje te vrtnice resnično užitek.

Zdravilnost vrtnic

Vrtnica je med redkimi rastlinami, ki imajo sposobnost harmoniziranja procesov v našem telesu. To pomeni, da kjer organom in telesnim sistemom vzpodbude manjka, jo dodajo, kjer je je preveč, jo umirijo. So torej vrhunski dirigenti, zato ne preseneča, da so jo v srednjem veku uporabljali za zdravljenje praktično vseh težav.

Po svojem valovanju presega vse, kar poznamo na tem planetu, s 320 MHz je prvak rastlinskega sveta. In če vemo, da je tudi z valovanjem možno pomagati k ozdravitvi, lahko razumemo, kako mogočnega pomočnika imamo v vrtnici.

Vrtnica sistemsko deluje na hormonski sistem, deluje čistilno, pomirja, krči tkiva in je vrhunski afrodizijak. Njeno energijsko delovanje je hladilno. Kot rastlina Venere je že od davnih časov posvečena ljubezni in je zaradi vpliva na srce najbrž najbolj romantična rastlina na svetu.

Nastanek razreda damaščanskih vrtnic ni povsem razjasnjen. Po nekaterih virih je sklepati, da so jih poznale že stare civilizacije. Sodobna genetika pravi, da naj bi nastale s hibridizacijo iz sorte Rosa x damascena Mill., ki pa tudi sama ni več izvorna divja vrtnica. Tudi zanjo ni znano, ali je sad sponatanega križanja ali pa je bila na delu človeška roka. Kakorkoli, če so pot v Evropo našle s pomočjo križarjev ali kako drugače, šele v 19.stoletju so se jim žlahtnitelji začeli bolj sistematično posvečati in nastalo je veliko novih sort. Večina jih žal ni dočakala današnjega časa. Tiste, ki so nam ostale, so pa veličastne. Odlikuje jih namreč izjemen vonj, ki je iz vrtnice naredil to kar poznamo – najbrž najbolj znano in opevano vrtno rastlino.

Lastnosti damaščank

 • v višino dosežejo do 1,50 m
 • cvetovi so v barvah od purpurne pa do bele
 • večinoma cvetijo le enkrat
 • dišijo z vonjem ‘klasične vrtnice’
 • grmi niso tako kompaktni kot pri galkah
 • običajno zacvetijo zgodaj
 • Kazanlik
 • La Ville de Bruxelles
 • Pink Leda
 • Blush Damask

Damaščanka Kazanlik je zaslužna, da je Bolgarija zaslovela v svetu parfumov kot dežela vrtnic. Sultan Murad III. jo je v 16.stoletju dal pripeljati iz perzijskega Kashana ter ukazal njeno kultivacijo v Bolgariji. V sloviti dolini vrtnic v bližini medsta Kazanlak, kjer se še danes pridobi precejšen del svetovne proizvodnje eteričnega olja vrtnica, je moč videti velike nasade teh vrtnic.

Pri tem pa je zanimivo, da ime Kazanlik v Bolgariji ne označuje le ene sorte vrtnic. Skozi stoletja je nastalo kar nekaj zelo podobnih sort, ki jih tam gojijo in nepoznavalec jih le težko loči med sabo.

Galske vrtnice preprosto sodijo v vsak rožni vrt. Včasih so jih zaradi zdravilnosti menihi sadili na svoje samostanske zeliščne vrtove, zato tej tradiciji sledimo tudi mi. Rosa galica officinalis je bila poimenovana kar kot apotekarska vrtnica.  Zaradi svoje nezahtevnosti, številnih dišečih cvetov in zdravilnosti je bila resnično cenjena gostja na vseh vrtovih.

Lastnosti galk

 • so srednjevisoki grmi, v tem razredu ni plezalk
 • zrastejo do 1,20 m višine, brez obrezovanja tudi do 2,00 m
 • veje so ravne, pokončne in precej šrtleče
 • grmi so zelo zdravi in klimatsko prilagodljivi
 • cvetoci so manjši, polni in dišeči
 • Rosa Mundi
 • Belle Isis
 • Ville de Toulouse
 • Village Maid
 • Burgundy Rose
 • Cardinal de Richelieu

Ocenjeno je, da je bilo v začetku 18. stoletja, ko je bila moda galskih vrtnic na vrhuncu, v prodaji 2.000-3.000 sort teh vrtnic. Ko so leta 1906 poskusili sestaviti seznam vseh znanih sort vrtnic, so predvsem iz starih katalogov in druge literature našli še 1713 sort galk. Že takrat so vedeli, da je veliko sort izginilo.

Do danes se je od starih sort galk ohranilo kakih 300 sort. Popolna zbirka je ohranjena v rozariju Cour de Commer pri Mayenneu. V prosti prodaji jih je možno dobiti kakšno četrtino, pa še to le z določenimi težavami.

Evin rožni vrt

Evin rožni vrt je nastal 10 let pred Dišavnim vrtom. Bil je rezultat prave obsedenosti z lepoto vrtnic. Iskala sem vrtnice, ki so še posebno lepo dišale in jim na omejenem prostoru, ki mi je bil takrat na voljo, poskušala ustvariti kraljicam dostojen prostor za bivanje. Za vso mojo skrb so se mi oddolžile z nepopisno lepoto cvetov in vonjev. Učile so me prepoznavati različne odtenke vonjev in me tako pripeljale v svet aromaterapije.

Na tem vrtu se je zbralo preko 100 različnih sort vrtnic vseh razredov. Skupaj smo prehodile razvojno pot od popolnega začetnika do velikega ljubitelja vrtnic. Poslale so me na popotovanja po številnih rožnih vrtovih Slovenije in Evrope, da sem jim domov lahko prinesla nova znanja in pristope. In kar so me naučile danes z veseljem predajam naprej vsem vam, ki vas vrtnice pokličejo tako, kot so nekoč mene.