Evin rožni vrt in stare sorte vrtnic

“Če želiš uživati v vonju vrtnice, moraš sprejeti tudi njene trne.” – Isaac Hayes

Previous slide
Next slide

Galke, damaščanke, stolistnice, portlandke, burbonke.....

Dišeče stare sorte vrtnic so najina posebna ljubezen. Skorajda pozabljene se spet vračajo v naše vrtove. Malo je manjkalo pa bi jih izrinile moderne hibridne vrtnice, ki so morda res lepše v vazi in pocvetajo, vendar so izgubile tisto, kar je pri vrtnici najlepše – božanski vonj.

Stare vrtnice so naju s svojim vonjem omamile in zaslužne so za to, da sva se podala med eterična olja. Preko 30 različnih sort in preko 200 grmov vrtnic raste trenutno med ostalimi zelišči na najinem Dišavnem vrtu. Iz njih nastajajo čudoviti vrtnični hidrolati, ki nam s svojim neponovljivim vonjem pričarajo energijo vrtnic tudi v tistih delih leta, ko vrtnice ne cvetijo več.

Rosa Mundi

Rosa gallica ‘Versicolor’
Najlepša med progastimi vrtnicami
Prvič omenjena že leta 1583

Zdravilnost vrtnic

Vrtnica je med redkimi rastlinami, ki imajo sposobnost harmoniziranja procesov v našem telesu. To pomeni, da kjer organom in telesnim sistemom vzpodbude manjka, jo dodajo, kjer je je preveč, jo umirijo. So torej vrhunski dirigenti, zato ne preseneča, da so jo v srednjem veku uporabljali za zdravljenje praktično vseh težav.

Po izmerjenih frekvencah presega vse, kar med eteričnimi olji poznamo na tem planetu, saj je s 320 MHz prvak rastlinskega sveta. In če vemo, da je tudi s frekvencami možno podpreti ozdravitev naših težav, lahko razumemo, kako mogočnega pomočnika imamo v vrtnici.

Vrtnica sistemsko deluje na hormonski sistem, deluje čistilno, pomirja, krči tkiva in je vrhunski afrodiziak. Njeno energijsko delovanje je hladilno. Kot rastlina Venere je že od davnih časov posvečena ljubezni in je zaradi vpliva na srce najbrž najbolj romantična in opevana rastlina na svetu. Dobrodošli v svetu vrtnic!

Damaščanke

Botanična družina: Rosaceae
Najbolj dišeče med dišečimi

Galke

Botanična družina: Rosacea
Znane tudi kot ‘francoske vrtnice’

Evin rožni vrt

Evin rožni vrt je nastal 10 let pred Dišavnim vrtom. Bil je rezultat prave obsedenosti z lepoto vrtnic. Iskala sem vrtnice, ki so še posebno lepo dišale in jim na omejenem prostoru, ki mi je bil takrat na voljo, poskušala ustvariti kraljicam dostojen prostor za bivanje. Za vso mojo skrb so se mi oddolžile z nepopisno lepoto cvetov in vonjev. Učile so me prepoznavati različne odtenke vonjev in me tako pripeljale v svet aromaterapije.

Na tem vrtu se je zbralo preko 100 različnih sort vrtnic vseh razredov. Skupaj smo prehodile razvojno pot od popolnega začetnika do velikega ljubitelja vrtnic. Poslale so me na popotovanja po številnih rožnih vrtovih Slovenije in Evrope, da sem jim domov lahko prinesla nova znanja in pristope. In kar so me naučile danes z veseljem predajam naprej vsem vam, ki vas vrtnice pokličejo tako, kot so nekoč mene.

Dobrodošli v svetu dišečih vrtnic!

Scroll to Top