DIŠAVNI VRT PRI VIDI

Dišavnice in dišeče stare vrtnice, z razgledom na Maribor in Pohorje

Previous slide
Next slide

Zelišča

Tradicinalna zdravilna zelišča naših krajev, gojena z ljubeznijo in povsem naravno

Stare sorte vrtnic

Dišeče sorte starih vrtnic, od manjših grmov pa vse do ogromnih plezalk

Zgodbe ob ognju

Pripovedujemo zgodbe ob ognju, kot so to nekoč ob večerih počeli naši predniki

Pridelujemo skupaj

Sami pridelajte svoja eterična olja in hidrolate iz zelišč na dišavnem vrtu

Kako nastaja naš vrt

Dišavni vrt pri Vidi je začel nastajati leta 2018. Na začetku pravzaprav nismo načrtovali kakšne posebne ureditve vrta, želeli smo le pridelati dovolj zelišč, da bi lahko destilirali svoja eterična olja. Iskali smo lokacijo, ki bi bila primerno blizu, a obenem čista in dostopna. Imeli smo precej sreče in natančno pravi košček zemljišča smo našli pri Vidi Fugina v Srednjem. Razumela je našo povezanost z zelišči, saj je tudi sama njihova velika ljubiteljica in kulinarična mojstrica, ki svoje kreacije ustvarja prav s pomočjo zelišč. Odstopila nam je čudovit kos zemljišča, ki je preteklih 15 let nedotaknjeno čakalo prav na nas.

Na izjemni razgledni točki nad Mariborom smo na nadmorski višini 450 metrov začeli načrtovati svoj vrt. Lega je bila prelepa, da na njej ne bi ustvarili nečesa posebnega. Začetni enostavni tloris zeliščnih gred smo zato spremenili v zeliščni park, kjer zeliščne grede povezujejo peščene potke naravnih vijugavih oblik. Tlorisno smo vrtu dali obliko cvetlice – navadne štirikotne grede bi bile v tem okolju enostavno nespoštljive. Gredice smo obrobili z neobdelanimi bruni kostanja iz bližnjih gozdov, da bi tako ohranili čimbolj rustikalno noto okolja.

Na vrtu smo našli dve energijski točki. Obe smo namenili posebnim trenutkom – na manjšo smo namestili rustikalno leseno gugalnico, na večjo smo postavili odprt lesen paviljon. Želimo, da je zdravilna energija te lokacije prelita v naša eterična olja in hidrolate.

Večino sadik naših zelišč smo vzgajali sami v precej improviziranih razmerah domače dnevne sobe in podstrešja naše babice. Sadike, ki so tako nastale, zato niso bili vzorčni grmički, kot jih lahko kupimo v vrtnarijah. Bile so zelo drobne, a zato prave borke in izjemno zdrave. Že v prvi sezoni rasti so se tako razrasle, da so ponekod naredile prave zeliščne preproge.

Ker smo pri nas tudi veliki ljubitelji starih sort vrtnic, zeliščem na vrtu dela družbo veliko dišečih starih vrtnic. Kakšno leto ali dve bo še trajalo, da se primerno razrastejo in dodajo cvetne poudarke zeliščem. Zelo se jih že veselimo. Vonj vrtnic bo tako harmonično dopolnil vonjave zelišč, ki nas ob sprehodih po zavitih potkah dišavnega vrta navdušujejo že zdaj.

Kaj se na vrtu dogaja ...

Dišavni vrt pri Vidi je odprt za vse, ki vas zanimajo zelišča in njihova vzgoja, destilacija zelišč, eterična olja in aromaterapija. Z vami želimo deliti naše izkušnje, sanje in načrte, ki jih nikoli ne zmanjka.

Na Dišavnem vrtu zato omogočamo:

  • vodene oglede zeliščnega vrta za skupine do 30 ljudi,
  • demonstracije destilacije in uporabe zelišč v naravnem okolju vrta ali v zaprtem prostoru,
  • predavanja o aromaterapiji in druženja ob edinstvenem kamnitem ognjišču na vrtu,
  • izvedbo različnih manjših dogodkov v paviljonu Dišavnega vrta,
  • kulinarično spremljavo dogodkov v sodelovanju z Vido Fugina in turistično kmetijo Žunko, ki ponuja tudi prenočišča.

Prilagajamo se vašim individualnim željam, zato lahko program obiska prilagodimo vašim potrebam in namenom. Kontaktirajte nas na e-mail info@eywineo.eu in z veseljem bomo poiskali pravo rešitev za vas!

Pripovedujemo zgodbe ob ognju

Poslušanje zgodb nam je bolj ali manj vsem znano iz otroštva. Takrat smo se iz njih učili, z njihovo pomočjo razvijali domišljijo in tkali globoke čustvene vezi s pripovedovalcem, ki je bil običajno iz naše najožje družine. Veliko lepih spominov nas veže na babice, starše in tete, ki so nam brali zgodbe.

Stara ljudstva so dobro poznala moč in pomen zgodb, zato jih z odraščanjem ljudje niso pozabili. Ob večerih, ko ni bilo več drugih opravil, so sedeli skupaj ob ognju in jih delili med sabo. Res je, takrat ni bilo televizije in računalnika, a kdo pravi, da je bilo to dolgočasno! Zato za vse k tradiciji usmerjene ljubitelje narave oživljamo običaj pripovedovanja zgodb ob ognju. V intimnem odprtem amfiteatru v dišavnem vrtu s čudovitim razgledom na mesto Maribor, seveda v toplejšem delu leta.

Ideja je zelo preprosta – zgodbe pripovedujete vi ali mi. Naši pripovedovalci so profesionalci, a želimo si, da bi zgodbe pripovedovali tudi vi. Teme so lahko zelo različne. Radi se nasmejemo zabavnim vsebinam, se učimo iz zgodovinskih dogodkov, primerjamo tradicije različnih kultur… Po vsaki zgodbi namenimo nekaj časa komentarjem in verjemite, smeha in iskrivih domislic nam ne zmanjka.

Kontaktirajte nas in obveščali vas bomo o terminih srečanj.

Pridelujmo in destilirajmo zelišča skupaj

Skupnostno delovanje je usmeritev prihodnosti in del trajnostnega, dolgoročnega razmišljanja in delovanja, ki ga podpiramo in živimo tudi mi. Pri nas si ga predstavljamo takole:

  • omogočamo vam prostovoljno delo na našem zeliščnem vrtu; če ste radi v čudoviti naravi, imate radi delo na zemlji, prijetne vonje zelišč ter imate spretne roke, ste iskreno dobrodošli. Na naših več kot 3000 kvadratnih metrih so pridne roke vedno zaželjene;
  • z nami boste lahko v vseh fazah procesa pridelave  in destilacije izbrane rastline – od čiščenja in nabiranja zelišč do polnjenja destilatorja ter na koncu embaliranja eteričnega olja. Če boste želeli seveda;
  • delo na zeliščnem vrtu ima tudi terapevtske učinke. Predstavljajte si sami sebe, kako ste ure dolgo v stiku z n.pr. poprovo meto in njenim vonjem… Verjemite, pozna se na počutju in razpoloženju;
  • pridružili se nam boste lahko pri različnih dogodkih in druženjih, ki jih bomo organizirali v vrtu, n.pr. večeri ob ognju, delavnice, ogledi vrta…
  • dogovorili se bomo za ustrezne termine. Seveda bomo pri tem fleksibilni.

Kontaktirajte nas in z veseljem se bomo pogovorili o podrobnostih!

Galerija slik

Scroll to Top