Eterična olja in trajnost

Eterična olja in koncept trajnosti

Eterična olja se industrijsko proizvajajo predvsem v deželah tretjega sveta. Zato je v tej industrijski panogi trajnost še posebno pereča in zaenkrat žal precej marginalna tema.

Trajnost je zelo širok koncept, velikokrat razumljen poenostavljeno ali celo narobe. Zatakne se že pri sami definiciji trajnosti, saj jih je najti resnično veliko. Za podjetja naj bi temeljila na treh dolgoročno vzdržno postavljenih temeljih – planetu, ljudeh in dobičku. Proizvodnja naj bi potekala tako, da za planet dolgoročno ne povzroča obremenitve. Podjetje naj bi delovalo družbeno odgovorno, dobiček pa naj bi bil usmerjan in tudi po obsegu takšen, da bi podpiral Trajnost je zelo širok koncept, velikokrat razumljen poenostavljeno ali celo narobe. Zatakne se že pri sami definiciji trajnosti, saj jih je najti resnično veliko. Za podjetja naj bi temeljila na treh dolgoročno vzdržno postavljenih temeljih – planetu, ljudeh in dobičku. Proizvodnja naj bi potekala tako, da za planet dolgoročno ne povzroča obremenitve. Podjetje naj bi delovalo družbeno odgovorno, dobiček pa naj bi bil usmerjan in tudi po obsegu takšen, da bi podpiral prvi dve izhodišči.

Trajnost pri UPORABI eteričnih olj

Kako povezati koncept trajnosti in eterična olja? Proizvodnja eteričnih olj je sama po sebi delovno intenzivna dejavnost, poraba rastlinskega materiala je v nekaterih primerih zelo velika. Za eterična olja, ki se pridobivajo iz cvetov rastlin kot sta vrtnica ali jasmin, so potrebne tone cvetov. Zato se nekateri sprašujejo, ali je pridobivanje eteričnih olj že samo po sebi sploh lahko trajnostno.

Menimo, da odgovor leži predvsem v pravilni uporabi eteričnih olj. Eterična olja so visoko koncentrirane rastlinske substance. Če to vemo, nam je blizu tudi zavedanje, da je lahko učinek ene kapljice eteričnega olja enak ali celo večji od učinka več kilogramov sveže ali posušene rastline.

Eterična olja uporabljamo po KAPLJICAH !

Eterična olja imajo silovite sposobnosti, ki so v veliki meri še neraziskane. Število znanstvenih študij o učinkovanju eteričnih olj v zadnjih dvajsetih letih narašča eksponentno. Ena za drugo potrjujejo njihove mnogotere koristne učinkovine in sposobnosti. Obstaja pa ena lastnost eteričnih olj, ki jih bistveno loči od ostalih naravnih pripravkov. To je njihova sposobnost vplivanja na čustva in s tem na duhovno dimenzijo človeka.

Že ime ‘eterična’ olja zelo lepo opiše njihovo najvišjo sposobnost, to je delovanje v eteričnem svetu. Za delovanje na čustva niso potrebni niti mililitri eteričnih olj, dovolj je že ena kapljica pred nosom in ponese nas lahko v popolnoma drugo razpoloženje. Zavestna uporaba eteričnih olj na tak način je tisto, čemur bi težko oporekali tudi iz trajnostnega vidika.

Namen uporabe eteričnega olja šteje!

Aromaterapija in naravna kozmetika sta v zadnjih letih v silovitem razmahu. Temu primerno narašča tudi povpraševanje po eteričnih oljih. In prav tukaj naletimo na potrebo po temeljitem razmisleku. Ali je res potrebno prav vsako milo, čistilo, osvežilec odišaviti z eteričnimi olji? Je poslanstvo eteričnih olj res le odišavljanje in ugodje ali je tukaj možnega še kaj več?

Vsak od nas se torej že z namenom nakupa eteričnega olja opredeli v kolikšni meri podpira trajnostno usmeritev. Proizvajalci s svojimi postopki in razmišljanji smo v tej luči le podaljšana roka teh namenov.

Zato ni dovolj le preverjati trajnostne naravnanosti destilarjev in prodajalcev eteričnih olj, trajnost se začne pri nas samih. In eterična olja EYWINEO so namenjena prav takim ljudem, ki se tega zavedamo.

Scroll to Top