Trajnost pri destilaciji

Ni nam vseeno za naše zanamce...

Zelišča za destilacijo

Destiliramo samo lokalno gojene ali nabrane rastline. Zelišč torej ne uvažamo iz cenovno ugodnejših oddaljenih dežel, saj ne podpiramo izkoriščanja cenene delovne sile in uporabe dolgih transportnih poti.

Zelišča za destilacijo nabiramo in oskrbujemo izključno ročno, brez uporabe strojev. Zavedamo se pomena kvalitete in zdravja naših rastlin. Pred destilacijo rastline skrbno pregledamo in odstranimo vse neželene primesi in nečistoče. Po potrebi rastline narežemo na manjše koščke. Tudi ta opravila potekajo izključno ročno.

Kompostiranje ostankov materiala po destilaciji

Po vsaki destilaciji ostane precej uporabljenega rastlinskega materiala. Večja kot je prostornina destilatorja več je tega materiala. Velike komercialne destilarne morajo zato resno razmišljati o tem problemu in poskrbeti za ustrezno odstranitev ali uporabo. Žal v praksi temu ni vedno tako in je v bližini destilarn moč videti tudi take žalostne kupe materiala, kot je to primer na spodnji sliki.

Zavedamo se, da rastlinski material po destilaciji ni le odpadek. Res je sicer, da je bil toplotno obdelan, a še kljub temu gre za kakovostno organsko maso. Zato tak material koristno predelamo tako, da ga kompostiramo. V našem kompostniku se znajde le popolnoma naraven in čist material iz dišavnega vrta. Iz njega pridobimo kakovostno popolnoma naravno gnojilo, ki ga na našem dišavnem vrtu s pridom uporabimo za boljšo rast zelišč. Z destilacijo tako ne ustvarjamo odpadkov in s tem obremenitve za okolje.

Parna destilacija brez generatorja pare

Naše destilacije so v večini primerov parne destilacije, redkeje vodne destilacije. Pri tem pridobivamo paro z vretjem vode v kotlu. Zavestno smo se odločili, da ne bomo uporabljali generatorja pare.

Pri destilaciji s pomočjo generatorja pare se para proizvaja v ločeni enoti in se po cevovodni povezavi dovede v kotel. Takšna destilacija poteka veliko hitreje kot destilacija brez generatorja pare, saj je pretok pare skozi kotel nekaj krat večji. Posledično je nekaj krat več tudi pridobljenega hidrolata. Pri nas v 70 l kotlu pri enourni destilaciji pridobimo okoli 4 litre hidrolata, pri destilaciji s pomočjo generatorja pare pa bi ga v enako prostornem kotlu pridobili 20-25 litrov. Seveda je takšen hidrolat veliko bolj razredčen in se zato po kakovosti ne more primerjati s hidrolatom, ki je pridobljen s počasno klasično parno destilacijo.

Destilacija s pomočjo generatorja pare je tudi energijsko veliko bolj potratna. Če ima naš gorilnik moč 9 kW, je za proizvodnjo pare v generatorju pare potrebna moč okoli 25 kW. Za lažjo predstavo, gre za gorilnik moči, kot se uporablja za ogrevanje običajne eno-stanovanjske hiše. Ta primerjava pove vse o energijski potratnosti pri uporabi generatorjev pare.

Scroll to Top