ŽAJBELJ DALMATINSKI hidrolat

Salvia officinalis

ŽAJBELJ DALMATINSKI hidrolat

(1 mnenje stranke)

10,00

100 % naraven, nerazredčen, brez konzervansov

Količina: 100 ml

Uporabljeni deli rastline: zeleni deli in cvetovi

Rastišče rastline: Dalmacija, Hrvaška

Način vzgoje: divje raslo

Način destilacije: parna destilacija, klasična metoda

Datum destilacije: maj 2021

Na zalogi

Kategorija:

Opis

Žajbelj je nabran ročno v neokrnjeni naravi Dalmacije. Znano je, da v Dalmaciji uspeva najboljši žajbelj na svetu. Čudovit je predvsem v maju, ko zacvetijo cele poljane v njegovi bledo vijolični barvi.

Pri žajblju se potrjuje pravilo ‘manj je več’. Dalmatinski divjerastli žajbelj je nizka rastlina, grmički skupaj s cvetovi ne presežejo 30 cm višine. Listi so sivkasti in relativno majhni. Žajbelj vzgojen na Dišavnem vrtu pri Vidi zraste tudi do 60 cm višine, njegovi listi so zeleni in zelo veliki. Toda aroma in moč hidrolata v tem primeru nista sorazmerni z velikostjo. Drobne rastline izpostavljene dalmatinskemu soncu, burji in slanemu zraku zberejo v sebi ogromno moč preživetja, ki se odrazi tudi v hidrolatu.

Hidrolat žajblja sodi med močnejše hidrolate. Okus hidrolata dalmatinskega žajblja je še posebno močan, prvinski, nekje med trpkim in osvežilnim. Zato ni nič nenavadnega, da se ga ob oralni uporabi razredči z vodo.

 

Hidrolat žajblja sodi med stabilne hidrolate in je uporaben do 24 mesecev po destilaciji. Kljub številnim čudovitim lastnostim in sposobnostim se pri uporabi hidrolata žajblja svetuje določena previdnost. Odsvetuje se uporaba nosečnicam in ljudem z visokim krvnim pritiskom. Uporaba žajbljevega hidrolata je raznovrstna:

  • Dentalna higiena: je odlična ustna voda, pomaga pri vnetjih ustne votline in dlesni
  • Koža: kot tonik odlično neguje mastno in zrelo kožo, je učinkovit deodorant
  • Ženski hormoni: lajša vročinske valove v menopavzi
  • Energijsko: deluje stimulativno, kadar nam primanjkuje energije
  • V kulinariki: kot začimbo ga lahko dodamo vsem jedem ali pijačam, kjer bi sicer dodali žajbelj

V primeru dvomov ob uporabi se posvetujte z aromaterapevtom.

1 mnenje za ŽAJBELJ DALMATINSKI hidrolat

  1. Jan Stajnko

    Žajbljev hidrolat je v naši domači naravni lekarni nepogrešljiv (ob propolisu in naravni kremi z ognjičem). Uporabljam ga predvsem proti razjedam v ustih in bolečem grlu. Boljšega žajbljevega hidrolata od tega dalmatinskega še nisem našel. Vsaj po mojih izkušnjah je boljši od hidrolatov iz navadnega žajblja.

Dodaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Morda vam bo prav tako všeč…