SMILJ – RASTLINA SONCA ZA KOŽO OŽGANO OD SONCA

Srečo imam v življenju, da sem se naučila lajšati številne tegobe s pomočjo zelišč. Še posebno odkar destiliram zelišča je moja domača lekarna polna hidrolatov in eteričnih olj.

Veliko sem na vrtu v teh dneh in toplo sončno vreme je pripomoglo k rdečici na občutljivi koži mojega obraza. Zato pri od sonca ožgani pordeli koži najprej posežem po hidrolatu smilja, ki ga razpršim po koži obraza. Skorajda hipno olajša občutek ‘gorenja kože’ in po nekaj ponovitvah se običajno ta neprijetnost umiri.

Smilj za naš hidrolat je nabran ročno in prihaja iz Dalmacije. Nekateri pravijo, da je dalmatinski smilj celo boljši od slovitega smilja iz Korzike. Kdo bi vedel. Kadar cveti, kar je običajno v mesecu juniju, so v Dalmaciji cele poljane prekrite z njim. Od njegovih močno rumenih cvetov prav zažarijo. Njegov vonj je zelo aromatičen in topel. Glede na izvor, rastišče, čistost in način destilacije se vonji smilja lahko zelo razlikujejo. Včasih tako zelo, da ne bi rekel, da prihaja od iste rastline. Kljub jasni zeliščni noti naš hidrolat smilja nima ostrega vonja, kot se to dogaja pri hidrolatih smilja iz nekaterih drugih rastišč.

Hidrolat smilja je seveda možno uporabiti tudi na druge načine. Priporoča se za vse vrste kože, še posebno za zrelo kožo, saj ji pomaga ohranjati prožnost.

Oddaj mnenje