Delavnica: DESTILACIJA IN ŽLAHTNJENJE DIŠEČIH STARIH VRTNIC

28.04.2024
- 14:00h
do 28.04.2024
- 19:00h
Dekani 53, 6271 Dekani

Hidrolat vrtnice je eden najbolj zaželenih v svetu hidrolatov. Če imate na vrtu dišeče vrtnice, ga lahko izdelate kar sami!

Pridružite se nam na tej edinstveni dišeči delavnici o domači destilaciji kraljice cvetov - vrtnic. Obogatili jo bomo z vodenim sprehodom po čudovitem zasebnem vrtu polnem dišečih grmov starih sort vrtnic in z napotki izkušene žlahtniteljice o žlahtnjenju vrtnic iz prve roke.

Kadar so vrtnice v polnem cvetenju, je pravi čas, da  naberemo njihove cvetove ter njihov opojni vonj ujamemo v dišeče vrtnične hidrolate. Na Primorskem je najprimernejši čas za ta opravila v mesecu aprilu ali maju. Zato se bomo odpravili na čudovito posestvo THE HUG OF NATURE v Dekanih, kjer v mirnem sožitju z okoliško naravo domujejo veliki grmi dišečih starih vrtnic. Polni so cvetov vrtnic različnih barv in oblik ter aromatičnih eteričnih olj, ki cvetom vrtnic dajejo značilne vonje.

Za destilacijo vrtnic je potrebnih kar nekaj izkušenj, saj se taka destilacija razlikuje od običajnih destilacij drugih zelišč. Zato je lahko koristno, če pred prvimi lastnimi poskusi poiščete informacije o pomembnih posebnostih destilacije vrtnic. Prihranili si boste veliko časa za učenje na lastnih napakah, vaši izdelki pa vam bodo s svojo kakovostjo pričarali zadovoljne nasmehe na lica.

V objemu prostornega in negovanega rožnega vrta bomo združili alkimistične moči cvetov vrtnic in postopka destilacije. Vrtnice bomo doživeli pristno, v čudovitem okolju, ki ga ne more nadomestiti nobena virtualna realnost. Med prsti bomo lahko občutili njihove cvetne liste ter se pustili razvajati vonju, ki ga bodo cvetni listki vrtnic pustili na njih.

Z vami bova EVA NEDELKO, izkušena destilarka, ljubiteljica vrtnic in holistična aromaterapevtka, ter IRENA FABJAN, ljubiteljica in žlahtniteljica vrtnic.

Dišeč popoldan bomo začeli s sprehodom med vrtnicami. Po družinskem posestvu nas bo vodila Irena, ki je ena od redkih žlahtniteljic novih sort vrtnic v Sloveniji. Z vsem srcem raziskuje lastnosti vrtnic, ki jih nato z veliko občutka in entuziazma v dolgotrajnem postopku križanja združuje med seboj.

Vsaka nova sorta vrtnic prehodi pred uradno registracijo dolgo in vznemirljivo pot. Irena je kar nekaj sort svojih novih vrtnic že registrirala pri mednarodni zvezi za registracijo ICRA. Tako je postala ena izmed treh Slovencev, ki jim je uspela registracija lastnih sort vrtnic. Z velikim veseljem nam bo povedala, kako takšna pot poteka.

Previous slide
Next slide

Med sprehodom po posestvu bomo skupaj nabrali cvetove dišečih starih sort vrtnic, ki jiih bomo nato uporabili pri destilaciji. Demonstrirali vam bomo celoten postopek destilacije na 10-litrskem bakrenem destilatorju. Spremljali boste lahko vse podrobnosti destilarskega postopka od priprave vrtnic pa vse do shranjevanja hidrolata. Odgovorili vam bomo na vprašanja:

– kakšne so razlike med destilatorji?
– kako pripraviti destilator in opremo za destilacijo ter kako jih očistiti?
– kakšne so posebnosti destilacije vrtnic?
– katere so najpogostejše napake pri destilaciji vrtnic?
– kako filtrirati in shranjevati hidrolat vrtnice?

Ob koncu delavnice boste lahko preizkusili različne hidrolate in eterična olja vrtnice. Primerjali boste lahko hidrolat, ki bo nastal pri naši destilaciji,  s hidrolati in eteričnimi olji drugih destilarjev iz različnih koncev sveta. Z lastnim nosom se boste prepričali, da so razlike lahko zelo velike.

Domov boste s seboj odnesli stekleničko pridelanega hidrolata vrtnice, veliko dišečih vtisov ter nova vrtnična poznanstva podobno mislečih vrtničnih navdušenk.

Eywineo hidrolati vrtnice

Termin : nedelja 28. april ob 14.00

Lokacija :     The Hug of Nature,  Dekani 53, 6271 Dekani

Trajanje :   4-5 ur

CENA DELAVNICE: 79 EUR

Kaj vključuje cena delavnice?

voden sprehod med vrtnicami posestva The Hug of Nature

opis postopka žlahtnenja vrtnic iz izkušenj žlahtniteljice

– sodelovanje pri nabiranju cvetov vrtnic za destilacijo

demonstracijo destilacije vrtnic na 10-litrskem bakrenem destilatorju

demonstracijo filtracije hidrolatov

– veliko praktičnih nasvetov iz dolgoletne destilarske prake

topli napitek in vrtnični posladek

stekleničko hidrolata pridelanega na delavnici.

Eva Nedelko

Eva je destilarka, aromaterapevtka, ljubiteljica starih sort vrtnic, avtorica in predavateljica. Zaključila je magistrski študij finančnega managementa ter se že med delom na finančnem področju postopno preusmerila v destilacijo in aromaterapijo. Zasnovala je Dišavni vrt poln tradicionalnih slovenskih zelišč in Evin rožni vrt z zbirko dišečih starih sort vrtnic, ki se jim posveča z veliko strastjo. Predano delo z vrtnicami ji je odprlo pot do višjih zaznav in preučevanje njihovega vonja jo je povezalo s svetom eteričnih olj. Končala je več mednarodno priznanih aromaterapevtskih izobraževanj. Je tudi imetnica slovenske NPK Aromaterapevt in soavtorica knjige “Zbogom utrujenost – Kako do več energije 2“.

Več kot devet let se ukvarja z destilacijo eteričnih olj najvišje čistosti, ki jih je združila v blagovno znamko EYWINEO. Ob tem tudi že pet let predano svetuje vsem, ki si želijo nasveta o zdravju koristni uporabi eteričnih olj. Svoje znanje z veseljem predaja naprej na delavnicah o destilaciji in aromaterapiji.

Irena Fabjan

Irena je velika ljubiteljica vrtnic, narave, rastlin in živali. Od pisarniškega dela ekonomske smeri se je preusmerila v delo v turizmu in oddajo apartmajev na domačem posestvu. Dolgo ni vedela, kaj bi nasadila na velike travnate površine posestva. Nato se je vse zgodilo spontano, s čutenjem. Ko je spoznala, da jo vrtnice in njihov vonj lahko popeljejo v svet, ki jo osrečuje, jih je začela raziskovati. O žlahtnjenju vrtnic je začela sanjati še preden jih je dodobra spoznala – kot da bi bila za to poklicana.

Od leta 2011 je amaterska žlahtniteljica vrtnic in avtorica knjige “How to Breed Your Own Rose“, ki bo izšla v kratkem v angleškem jeziku. Leta 2017 je registrirala 5 svojih vrtnic pri ICRA (International Registration Authorities) v Ameriki. Mysterious Silk (2012) hibridna muškatka, The Healing Codes (2014) grmovnica, Lipica (2014), hibridna muškatka, Proteus Anguinus Rose (2015), grmovnica in Treasures (2016) grmovnica. Trenutno sta dve njeni sorti na nadaljnjem preizkušanju na testnem polju na Nizozemskem. Štirje grmi vrtnice Lipica so zasajeni pred poročno dvorano v Lipici. Njen novi cilj je približati se modrikastemu tonu cvetov in pri tem ohraniti vonj vrtnice.

Prijava na delavnico najkasneje do četrtka 25.4. preko spodnjega prijavnega okna.

Več informacij na info@eywineo.eu  ali  041 505 897.

UDELEŽITE SE TE UNIKATNE VRTNIČNE DELAVNICE TUDI VI !

Scroll to Top