Delavnica: KUHINJSKA DESTILACIJA VRTNIC, Eva Nedelko

27.05.2022
do 27.05.2022
Dišavni vrt pri Vidi, 2354 Bresternica

Hidrolat vrtnice je nedvomno eden najbolj zaželenih v svetu hidrolatov. Če tudi na vašem vrtu rastejo dišeče vrtnice, imate pri roki osnovni material, da vrtnični hidrolat izdelate sami.

Destilacija vrtnic se razlikuje od destilacije drugih zelišč. Ni vseeno, katere vrtnice izberemo za destilacijo ali kako jih destiliramo. Zakaj si ne bi prihranili nepotrebnih začetnih napak in se učili od izkušenih destilarjev?

Pri destilaciji vrtnic je veliko drobnih trikov, ki jih občasni in neprofesionalni destilarji in nepoznavalci vrtnic sami težje odkrijejo. Prihranite si leta učenja na lastnih napakah in si pustite svetovati .

Celotna delavnica bo posvečena samo vrtnicam. Na krajšem sprehodu skozi Dišavni vrt si bomo ogledali nekatere cvetoče sorte dišečih starih sort vrtnic.

Nato se bomo posedli v lesen paviljon na Dišavnem vrtu, kjer bomo demonstrirali destilacijo vrtnice v 3-literskem bakrenem destilatorju tipa alquitar. Posvetili se bomo predvsem praktičnim vidikom domače destilacije vrtnice. Ob koncu delavnice se bomo pogovorili še o aromaterapevtskih vidikih uporabe eteričnega olja in hidrolata vrtnice. Predvsem pa se bomo navonjali različnih vrtničnih hidrolatov in eteričnih olj vrtnice. In verjemite, domov boste odšli vrtnično omamljeni!

Z vami bom Eva Nedelko, ljubiteljica starih sort vrtnic, aromaterapevtka in destilarka lokalnih slovenskih eteričnih olj in hidrolatov EYWINEO.

Scroll to Top