HIDROLATI – KAKO NAJTI KAKOVOSTNEGA?

Veliko je že bilo napisanega o hidrolatih, vem. Kot potrošniki pa smo vsi zainteresirani za to, da kupujemo dobre izdelke, kar pa pogosto ni lahka naloga. Preden sem začela destilirati sama sem hidrolate kupovala na trgu kot vsi ostali ljudje. Pogosto sem bila razočarana, nekateri hidrolati so imeli vse teste in certifikate a njihov vonj in okus sta bila zelo skromna, skoraj popolnoma brez moči. Zakaj je temu tako?

Prvi problem je lahko starost hidrolata. Hidrolati so najboljši, ko so sveži. Za nekatere od njih to pomeni, da zadržijo svojo moč do 6 mesecev, večina kako leto. Videla sem že čudovite hidrolate stare 2 ali celo 3 leta, a to je bolj izjema kot pravilo.

Kako lahko dobite res svež hidrolat? Če spregledam možnost redkega srečnega nakupa v trgovini, vidim le dve ralistični rešitvi – ali destilirate sami ali pa hidrolat kupite od zaupanja vrednega lokalnega destilarja takoj po destilaciji. V zadnjem času precej ljudi destilira svoje hidrolate v majhnih kuhinjskih destilatorjih. Na ta način lahko dobite čisto spodobne hidrolate za svojo domačo uporabo in ta možnost je prav tako dobra kot nakup pri lokalnem destilarju. Lokalni destilar vas lahko obvesti o času svojih destilacij, ki je na severni polobli za večino zelišč med majem in septembrom.

Drugi problem je lahko metoda destilacije. Na steklenički hidrolata je običajno navedeno le, da je metoda destilacije parna destilacija. Vendar pa je parna destilacija lahko izvedena z ali brez parogeneratorja. V prvem primeru je destilacija hitra, proizvede se 3-4-krat več hidrolata kot v drugem primeru. To je zelo priročno, če želiš prodati veliko hidrolata, vendar je moč takšnega hidrolata majhna. In ponovno, to informacijo lahko dobiš le, če poznaš destilarja ali destiliraš sam.

Obstajajo tudi drugi razlogi, ki lahko vplivajo na kvaliteto hidrolata, kot je kvaliteta rastlin in vode, čistoča destilarske opreme, temperatura ipd. Za običajnega uporabnika je te parametre pratično nemogoče kontrolirati, razen če ponovno…

Torej, kdaj boste začeli destilirati sami ali se povezali z lokalnim destilarjem?

 

Oddaj mnenje