SPOZNAJTE SVOJEGA LOKALNEGA DESTILARJA!

Trajnost je v zadnjem času precej pogosto uporabljena beseda, še posebno v zahodnem svetu. Kot destilarka se pogosto sprašujem zakaj trajnosti ne povezujemo pogosteje tudi z eteričnimi olji in hidrolati.

‘Lokalno’ je brez dvoma trend v vsem, kar je povezano z naravnimi materiali in hrano. Če je temu tako, so tudi eterična olja logični del takega razmišljanja. Lokalno pridelana zelenjava, zelišča, sadje so gotovo najboljši za naše zdravje in podobno velja tudi za eterična olja. Pridobljena so iz zelišč in nič ni tako zdravega za naše telo kot so proizvodi iz našega lokalnega okolja.

Vendar pa razmišljati trajnostno pomeni veliko več kot le razmišljati ‘lokalno’. Pomeni, da si del posebnega delovanja v vsakodnevnem življenju, skrb za okolje in družbo sta tvoji pomembni življenjski vrednoti.

Trajnostni odnos do eteričnih olj lahko pomeni marsikaj, predvsem pa:

  • povezavo z lokalnim destilarjem, ki destilira lokalno gojena zelišča,
  • izbiro okoljsko osveščenegea destilarja,
  • izbiro eteričnih olj, ki so bila izdelana z uporabo okoljsko odgovorne metode destilacije,
  • razvijanje sodelovanja in partnerstva z lokalnim destilarjem,
  • zavedanje o trajnostni uporabi eteričnih olj.

Samo lokalni destilar, ki ga poznaš in mu zaupaš, ti lahko zagotovi izpolnjevanje gornjih kriterijev. Morda ga lahko celo obiščeš in sodeluješ pri destilaciji eteričnih olj, ki jih boš uporabljal. Ne morem si predstavljati boljšega načina sodelovanja med destilarjem in uporabnikom in resnično upam, da se bom nekega dne kot destilarka lahko povezala z ljudmi s katerimi bom delila moja razmišljanja o trajnostni uporabi eteričnih olj.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top