Delavnica: KUHINJSKA DESTILACIJA ZELIŠČ

13.04.2024
- 11:00h
do 13.04.2024
- 14:00h
Evin rožni vrt, Rošpoh-del 157b, 2351 Kamnica

Ali menite, da je destilacija zelišč zapletena?

Prav nasprotno. Pokazali vam bomo, da jo zmorete tudi vi.

Tudi v majhnem kuhinjskem destilatorju lahko kar v domači kuhinji sami pridelate kakovostne zeliščne hidrolate.

Kadar nas kdo vpraša, kdaj je najbolje obiskati delavnico destilacije, običajno povemo, da vsaj 2-krat. Prvič pred nakupom destilatorja, drugič pa po prvi destilaciji!

Pri destilaciji je veliko drobnih trikov, ki jih ljubiteljski destilarji sami težje odkrijete. Prihranite si leta učenja na lastnih napakah in si pustite svetovati od izkušenih destilarjev. Čas je ravno pravi, da pred začetkom sezone rasti zelišč osvojite to uporabno znanje tudi vi !

Na delavnici bomo demonstrirali destilacijo v 10-litrskem bakrenem destilatorju. Potekala bo v prijetni senci na čarobnem Evinem rožnem vrtu, na pokritem zunanjem prostoru in v dobri družbi.

Z vami bom Eva Nedelko, destilarka lastne linije eteričnih olj EYWINEO z bogatimi izkušnjami iz destilacije eteričnih olj in hidrolatov.

Previous slide
Next slide

Gram prakse je vreden več kot tona teorije, zato bomo na tej delavnici zelo praktični. Sodelovali boste pri pripravi zelišč, iz neposredne bližine boste spremljali in preizkušali rezultate naše destilacije. Demonstrirali vam bomo celoten postopek, od priprave zelišč pa vse do shranjevanja hidrolata. Odgovorili vam bomo na vprašanja:

 

Kakšne so razlike med destilatorji?
Kako pripraviti destilator in opremo za destilacijo ter kako jih očistiti?
Kako pripraviti rastlinski material?
Kako teče postopek destilacije ter katere so najpogostejše napake?
Kako filtrirati in shranjevati hidrolate?
Kako ločiti eterična olja od hidrolatov?

Posebej se bomo pogovorili tudi o varnostnih vidikih domače destilacije, ki so pogosto spregledani. Zaradi neprijetnih posledic, ki jih nestrokovna destilacija lahko potegne za sabo, vas bomo na osnovi praktičnih izkušenj iz naših destilacij in destilacij drugih destilarjev strokovno pripravili tudi na ta del destilarskega procesa.

Ob koncu delavnice se bomo pogovorili še o aromaterapevtskih vidikih uporabe hidrolatov. Ni vseeno kako dolgo in na kak način jih uporabljate, za pravilno uporabo hidrolatov je potrebnega kar nekaj znanja. Predstavili vam bomo:

 • razliko med hidrolati in eteričnimi olji
 • najpogostejše načine uporabe hidrolatov
 • možnosti mešanja hidrolatov
 • terapevtske učinke hidrolatov

CENA DELAVNICE: 68 EUR

Cena delavnice vključuje:

 • 3 ure s praktičnim delom podprtega predavanja
 • demonstracijo priprave zeliščnega materiala
 • demonstracijo destilacije na 10-litrskem bakrenem destilatorju
 • demonstracijo filtracije hidrolatov
 • veliko praktičnih nasvetov iz dolgoletne destilarske prake
 • topli napitek in prigrizek
 • vsak udeleženec prejme tudi stekleničko na delavnici pridelanega hidrolata.

Lokacija in termin delavnice:

Evin rožni vrt, Rošpoh-del 157 b, 2351 Kamnica

sobota, 13. april 2024 ob 11.00

Eva Nedelko

Eva je destilarka, aromaterapevtka, ljubiteljica starih sort vrtnic in predavateljica. Zaključila je magistrski študij finančnega managementa ter se že med delom na finančnem področju postopno preusmerila v destilacijo in aromaterapijo. Zasnovala je Dišavni vrt poln tradicionalnih slovenskih zelišč in Evin rožni vrt z zbirko dišečih starih sort vrtnic, ki se jim posveča z veliko strastjo. Predano delo z vrtnicami ji je odprlo pot do višjih zaznav in preučevanje njihovega vonja jo je povezalo s svetom eteričnih olj. Končala je več mednarodno priznanih aromaterapevtskih izobraževanj, je tudi imetnica slovenske NPK Aromaterapevt.

Več kot osem let se ukvarja z destilacijo eteričnih olj najvišje čistosti, ki jih je združila v blagovno znamko EYWINEO. Ob tem tudi že pet let predano svetuje vsem, ki si želijo nasveta o zdravju koristni uporabi eteričnih olj. Svoje znanje z veseljem predaja naprej na delavnicah o destilaciji in aromaterapiji.

Prijave na delavnico preko spodnjega prijavnega okna so možne najkasneje do srede 10.4. oziroma do zapolnitve prostih mest.

Več informacij na info@eywineo.eu  ali  041 505 897.

PRIDRUŽITE SE NAM V ZANIMIVEM SVETU DESTILACIJE TUDI VI !

Scroll to Top