SMILJ eterično olje

28,00

100 % naravno, nerazredčeno

Količina: 2 ml

Sestavine: neril-estri, seskviterpeni, pineni

Uporabljeni deli rastline: nadzemni zeleni deli in cvetovi

Rastišče rastline: Dalmacija, Hrvaška

Način destilacije: parna destilacija, klasična metoda

Datum destilacije: junij 2019

Na zalogi

Kategorija:

Opis

Naš smilj je nabran ročno in prihaja iz Dalmacije. Nekateri pravijo, da je dalmatinski smilj celo boljši od slovitega smilja iz Korzike. Kdo bi vedel. Kadar cveti, kar je običajno v mesecu juniju, so v Dalmaciji cele poljane prekrite z njim. Od njegovih močno rumenih cvetov prav zažarijo.

Rastlini smilj pravijo tudi curry, predvsem zaradi njegovega vonja, ki spominja na curry. Zaradi njegovega grenko-sladkega oklusa so ga uporabljali celo kot nadomestek za hmelj pri proizvodnji piva, na Sardiniji pa ga še vedno uporabljajo za odišavljanje pijač in pripravo likerjev. Že dolgo so znane njegove regeneracijske sposobnosti. Cvetovi obdržijo svojo obliko in barvo še dolgo potem, ko so že popolnoma suhi. A ko je smilj odkril kozmetični velikan L’Occitane, je marketing naredil svoje in smilj je postal antiageing rastlina št.1!

Eteričnega olja je v rastlini malo, saj ga je 0,1-0,5%. Količina olja je precej odvisna od časa nabiranja rastline. Barva olja je bleda zelenkasto-rumenkasta.

Vonj smilja je zelo aromatičen, kompleksen, izzivalen in topel. Slikovito bi ga lahko opisali kot mešanico vonja sena, cvetne livade in medu. Glede na rastišče in izvor se vonji smilja lahko zelo razlikujejo. Včasih tako zelo, da ne bi rekel, da eterično olje prihaja od iste rastline. Kljub jasni zeliščni noti naše eterično olje smilja nima ostrega vonja, kot se to lahko zgodi pri oljih smilja iz nekaterih drugih rastišč. Res lep, nežen in umirjen cvetni vonj je odlika našega eteričnega olja.

Energijsko delovanje: hladi in suši. Ima mogočno sposobnost odpravljanja energijskih zastojev v telesu.

Sistemsko delovanje

  • koža; ima izredne regenerativne sposobnosti predvsem za suho in zrelo kožo, mili pojav starostnih peg, regenerira od sonca ožgano kožo, pomaga pri alergijah kože, ekcemih
  • krvni obtok; ima sposobnost redčenja krvi, zato pomaga pri odpravljanju hematomov
  • dihala: pomaga lahko pri astmi in bronhitisu
  • čustva: sprošča in pomirja ter deluje na predel solarnega pleksusa

Terapevtsko delovanje

  • protivnetno
  • pomirjevalno
  • sprošča
  • proti-alergijsko
  • proti-koagulacijsko

Eterično olje smilja je precej varno za uporabo. Obstoja le majhna možnost, da se pojavijo težave pri uporabi na preobčutljvi koži.

Mnenja

Za to objavo še ni mnenj

Prvi oddajte mnenje za “SMILJ eterično olje”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vam bo prav tako všeč…