Delavnica: DESTILACIJA BREZ DESTILATORJA

27.04.2024
- 10:30h
do 27.04.2024
- 12:30h
Dišavni vrt pri Vidi, Srednje pri št. 31, 2354 Bresternica
Si želite sami destilirati svoje hidrolate, pa (še) nimate destilatorja?
 
Pridružite se nam na tej simpatični delavnici! Skupaj si bomo ogledali enostaven postopek destilacije s pomočjo navadnega kuhinjskega lonca, primeren za vsako kuhinjo.
Za udeležbo ne potrebujete nobenega posebnega predznanja, le zvedavost in odprtost za nova znanja.
Naši dosedanji udeleženci so bili nad enostavnostjo takšne destilacije navdušeni.

Hidrolati niso nova iznajdba, dolgo tradicijo imajo tudi v naših krajih. V Evropi so bili od 15. stoletja naprej razširjeni veliko bolj, kot nam je znano. Navadni ljudje so takrat težko dostopali do redkih zdravnikov, cene zdravil so bile visoke. Hidrolate so najprej izdelovali v samostanih in alkimističnih delavnicah, kasneje pa so se razširili tudi med navadnimi ljudmi. Cenjeni so bili kot prvovrstno zdravilo, zato so jih poimenovali kar “zaklad revežev”. Zaradi enostavnosti izdelave, dostopnosti zelišč in daljšega roka uporabe v primerjavi s čaji so bili shranjeni v skoraj vsaki domači lekarni.

Kako bo delavnica potekala?

Na začetku delavnice se bomo sprehodili skozi čudovit Dišavni vrt pri Vidi in si ogledali tradicionalna slovenska zelišča, ki rastejo na njem. Vsa zelišča na vrtu so primerna za destilacijo. Nato se bomo posedli v lesen vrtni paviljon in se ob pogovoru o začetkih destilacije vrnili v preteklost. Stari mojstri destilacije so preizkušali in znali marsikaj, kar je danes že skoraj utonilo v pozabo.

Izbrali bomo primerne pripomočke in jih pripravili za destilacijo. Prepričali se boste, da za preprosto destilacijo ne potrebujemo nobene posebne opreme. Med potekom destilacije se bomo pogovarjali o detajlih procesa destilacije, fizikalnih principih destilacije, posebej pa vas bomo opozorili tudi na morebitne težave. Ob koncu destilacije vam bomo predstavili še primerjavo s potekom destilacije v klasičnem bakrenem destilatorju ter se pogovorili o razlikah v procesu take destilacije. Seveda bomo primerjali tudi rezultate obeh načinov destilacij.

Zakaj je ta delavnica drugačna od drugih delavnic o destilaciji?

Komu priporočamo udeležbo na delavnici?

Izvedba delavnice

Lokacija: Dišavni vrt pri Vidi  – pri Srednje št. 31, 2354 Bresternica

Termin: sobota 27.4.2023 ob 10.30

Trajanje in izvedba delavnice: 2 uri

Previous slide
Next slide

CENA DELAVNICE:  39 Eur

Cena delavnice vključuje:

– voden ogled Dišavnega vrta

-predavanje o enostavni destilaciji

-demonstracijo enostavne destilacije v loncu

-topli napitek

Eva Nedelko

Eva je destilarka, aromaterapevtka, ljubiteljica starih sort vrtnic, avtorica člankov, soavtorica knjige Zbogom utrujenost (2024) in predavateljica. Zaključila je magistrski študij finančnega managementa ter se že med delom na finančnem področju postopno preusmerila v aromaterapijo. Zasnovala je Dišavni vrt pri Vidi poln zelišč in Evin rožni vrt z zbirko starih sort vrtnic, ki se jim posveča z veliko strastjo. Predano delo z vrtnicami ji je odprlo pot do višjih zaznav in preučevanje njihovega vonja jo je povezalo s svetom eteričnih olj. Končala je več mednarodno priznanih aromaterapevtskih izobraževanj, je tudi imetnica slovenske NPK Aromaterapevt.

Več kot osem let se ukvarja z destilacijo eteričnih olj najvišje čistosti EYWINEO ter organiziranjem in vodenjem delavnic in seminarjev o destilaciji zelišč. Ob tem tudi že pet let predano svetuje vsem, ki si želijo nasveta o zdravju koristni uporabi eteričnih olj. Njena posebna strast je holistična aromaterapija, ki celostno obravnava človeka in njegove težave.

Prijava na delavnico

 

Obvezne so predhodne prijave. Za prijavo lahko izpolnite spodnje prijavno okno. 

Več informacij na info@eywineo.eu ali mobi 041 505 897.

Vstopite v zanimiv svet destilacije tudi vi !

Scroll to Top