DESTILACIJA SMILJA NA PAGU

20.06.2024
- 17:00h
do 23.06.2024
- 15:00h
Resort Lastura, Murve 4, Novalja, Hrvaška
DESTILACIJA SMILJA NA PAGU - EYWINEO

SMILJ ... MORJE ... SPROSTITEV ...

Program DESTILACIJA SMILJA NA PAGU je namenjen vsem, ki so vam blizu aromatična mediteranska zelišča, še posebej seveda smilj – rastlina sonca in vitalnosti. Obiskali ga bomo v njegovem naravnem okolju v času največjega cvetenja in moči, saj se bomo po poljanah cvetočega smilja sprehodili prav ob času poletnega Solsticija.

Od vsakdana se bomo umaknili ob slikovit morski zaliv, kjer si bomo na sproščen način nabirali znanja o smilju in njegovih močeh ter si privoščili počitniško polnjenje naših notranjih baterij.  Ob pomoči morja in divje lepe narave Paga nam bo aromatični smilj, ki mu pravijo tudi “tekoče zlato Mediterana”, pomagal, da se bomo umirjeni a polni energije vrnili v vsakdan.

UMETNOST DESTILACIJE SMILJA

Vsak destilar vam bo povedal, da je destilacija smilja vsaj toliko kot znanost tudi umetnost. Nemogoče je natančno napovedati, kaj se bo v destilarskem kotlu dogajalo. Zato bomo najprej obiskali večjo destilarno smilja in se seznanili z zanimivimi postopki profesionalne destilacije. Ko ga bomo kasneje nabirali v nasadu smilja in ga destilirali na srednje velikem destilatorju tudi sami, bomo lahko primerjali postopke obeh destilacij. Skupaj se bomo razveselili prvih kapljic dragocenega eteričnega olja, ki ga je v rastlinah zelo malo. Dovolili mu bomo, da nas s svojim vonjem začara ter nas za vedno poveže s svojim izvorom.

PREDANO VODENJE V POSEBNEM OKOLJU

Prijetna energija izjemnega kraja našega druženja nas bo pri naših aktivnostih izdatno podprla. Presenetljivi otok Pag s svojimi številnimi obrazi in posebno morsko energijo nam bo ponudil izjemno kakovosten smilj in tudi druga divje rastla mediteranska zelišča ter nam zagotavljal podporo narave tam, kjer jo bomo najbolj potrebovali.

Z vami bova EVA NEDELKO, certificirana holistična aromaterapevtka, predavateljica in destilarka ter VINKO NEDELKO, izkušen destilar in poznavalec divje narave Paga. 

Naši dnevi bodo odišavljeni s smiljem ...

Dneve bomo začenjali z okusnim zajtrkom na senčni terasi, s pogledom na morje. Ljubitelji jutranjega kopanja si boste lahko privoščili skok v morje pred ali takoj po zajtrku.

Dopoldneve, ko imamo največ energije, bomo namenili aroma-delavnicam, obisku destilarne in nasada tisočletnih oljk. Delavnice nas bodo obogatile z novimi znanji o smilju, njegovih terapevtskih učinkih in še marsičem zanimivem. Posebej dišeče bo na aromaterapevtski delavnici, ko bomo teoretično znanje prenesli tudi v prakso. 

Ob popoldnevih se bomo odpravili na izlete v naravo in se posvetili destilaciji smilja. Očarala nas bo dih jemajoča narava Paga, ki je povsem drugačna, kot smo je vajeni pri nas. Ob večerih se bomo predajali zvočnim popotovanjem ob spremljavi šamanskega bobna, seveda ob morju in svečkah … Pozdravili bomo tudi prvi poletni dan Solsticij.

Dovolj bo tudi počitniškega prostega časa, ki ga bomo lahko izkoristili za sprehode, kopanje, meditacije in zanimive pogovore. Vsa dogajanja pa bodo povezana s skupno rdečo nitjo – smiljem!

Kaj vse se bo dogajalo?

OGLED DESTILARNE IN NABIRANJE SMILJA

Na Pagu je v zadnjih letih nastalo kar nekaj nasadov smilja. Obiskali bomo nasade in destilarno simpatične družine Škunca, ki se že od 2013 ukvarja z ekološko pridelavo in predelavo zelišč ter izdelavo naravne kozmetike. Na sedmih hektarjih nasadov letno vzgojijo nekaj ton smilja, ki ga sami predelajo v svoji komercialni destilarni. V tisoč litrskem destilatorju predelajo v eni destilaciji 300-400 kg smilja. V destilarski posel so vključeni vsi člani družine in zanimivo bo slišati njihove osebne zgodbe.

V destilarni nas bodo vodili skozi celoten proces destilacije, kot poteka v večjih profesionalno opremljenih destilarnah. Za večino med nami, ki takih obratov nimamo priložnosti obiskati prav pogosto, bo to posebno doživetje. Šele ob takih obiskih se pravzaprav zavemo, kako resna predelovalna industrija je to.

Po ogledu destilarne se bomo odpravili še v nasade smilja. Čudovito se bo sprehajati med zgledno negovanimi vrstami rumeno žarečih cvetov in vdihavati značilno aromo smilja. Ročno bomo nabrali smilj za našo delavnico destilacije. To bodo tudi trenutki za nepozabno fotografiranje med nasadi smilja. 

Predavanje in delavnica: SMILJ - RASTLINA SONCA

Smilj je med domačini Mediterana že stoletja cenjena in v zdravilne namene pogosto uporabljena rastlina. Svojo značilno žareče rumeno barvo zadržijo cvetovi tudi še dolgo potem, ko so že čisto posušeni. Zato ne preseneča, da mu v Franciji pravijo tudi “immortelle” ter v angleščini “everlasting”, kar pomeni nesmrtni.

Ko je regenerativne učinke eteričnega olja smilja za kožo odkrila kozmetična industrija, je smilj postal pravi anti-ageing hit. Eterično olje smilja so vključili v številne prestižne kozmetične izdelke in tako ponesli sloves smilja po vsem svetu.

Dalmatinski smilj naj bi imel močnejše terapevtske učinke kot sloviti smilj iz Korzike, ki ga bolj cenijo parfumerji. Zato se bomo o terapevtskih učinkih smilja poučili na predavanju. Na delavnici pa boste sami izdelali enostaven negovalni izdelek za kožo iz smilja. Posebna predznanja za to niso potrebna, le dobra volja in radovednost. Ja, na tej delavnici bo zelo pestro in dišeče!

POHOD MED DIVJE RASTLIM SMILJEM

Na Pagu smilj prosto raste v naravi. Na nekaterih delih otoka pokriva cela pobočja, ki ob času cvetenja zažarijo v njegovi rumeni barvi. Sprehod med divje rastlim cvetočim smiljem na rumenih pobočjih je edinstveno doživetje, ki ga zlahka ne boste pozabili.

Odpravili se bomo na krajši pohod čez poljane smilja v bližini mesta Pag. Smilj ljubi pusto peščeno zemljo in pogosto poraste vznožja hribov, iz katerih se zaradi vremenskih vplivov kruši pesek. Tako je tudi na Pagu, kjer nas bo pot preko pustega skalnega hriba, ob vznožju popolnoma poraslega le s smiljem, vodila na drugo stran otoka. Na poti se nam bo odpiral čudovit razgled na številne okoliške otoke.

Na poti nazaj se bomo ustavili še v simpatičnem starem mestu Pag ter si privoščili obvezno “baklavo” ali “figaro” v mestni slaščičarni.

Delavnica: DESTILACIJA SMILJA

Eterična olja pridobivamo z destilacijo aromatičnih zelišč. Destilacija ima dolgo zgodovino in že stari alkimisti so jo uporabljali v svojih skrivnostnih aktivnostih. S pomočjo destilacije lahko v destilarskih kotlih nastane marsikaj. Koristno je poznati postopek, v katerem eterična olja nastanejo. Zato bomo v senci dreves ob morju skupaj izvedli postopek parne destilacije s pomočjo srednje velikega destilatorja.

Naš 70-litrski destilator bomo najprej napolnili s smiljem, ki ga bomo skupaj nabrali v nasadih smilja. Pravi čutni užitek bo nato doživeti trenutek, ko bodo iz destilatorja začele pritekati prve kapljice eteričnega olja. Za destilarje jo to vsakič znova svet trenutek, ko se rojeva nov “otrok”.

Ob koncu delavnice bomo pridelano eterično olje in hidrolat smilja razdelili med vas. Za vse navdušence nad njegovim vonjem in učinki bo to trenutek, ki vas bo za vselej povezal z arhetipsko dušo smilja – puščavnikom. 😉

SPREHOD MED TISOČLETNIMI OLJKAMI

Najbolj severni del otoka Paga v okolici naselja Lun slovi po gaju 1500 tisočletnih oljk. Oljčni gaj na Pagu je edini take vrste na Jadranu in ima poseben botaničen pomen. Od leta 1963 je zaščiten kot botanični rezervat in je pod spomeniškim varstvom.

Pred nekaj leti so med oljkami uredili lepo učno pot in pravo veselje se je sprehoditi po njej. Potke, obdane s kamnitimi zidovi, nas vodijo med mogočnimi drevesi. Do najbolj zanimivih, kot je na primer najstarejša rastoča oljka na svetu, pa nas usmerijo kažipoti.

Vaščani imajo svoja oljčna drevesa označena, za preostale pa skrbi skupnost. V kraju je zato tudi obrat za proizvodnjo oljčnega olja, ogledate pa si lahko tudi staro stiskalnico.

Dodatna zanimivost oljčnega gaja je tudi obilica prosto rastoče divje konopljike. Konopljika je izredno zdravilna rastlina in v naši krajih jo le redko najdemo v takšnem obsegu. Še posebej dekleta zelo cenimo njene zdravilne sposobnosti.

VEČERNA SPROSTITEV OB ŠAMANSKEM BOBNU

Zvok je že od nekdaj znan kot potencialno zdravilno sredstvo. Vse stare civilizacije sveta so ga uporabljale v namene zdravljenja in v obredne namene. V različnih ceremonijah je bil ob kadilih nepogrešljiv del obredov, saj so v obredih vedno tudi peli ali igrali na različne inštrumente. 

Bobni so odličen instrument za podporo sproščanja. Ob večerih se bomo v soju svečk na morski obali predali ritmom šamanskega bobna, ki ima nižjo, bolj zemeljsko vibracijo. Pomagal nam bo, da se bomo hitreje odklopili iz vsakodnevnih skrbi ter se usmerili v novo okolje in nova znanja. Poskrbel bo za globinsko čiščenje naše notranjosti in nas tako pripravil na nova spoznanja in doživetja.

Šamanski boben nas bo spremljal tudi na večer Solsticija. Skupaj bomo na morski obali opazovali sončni zahod ter ob vonju smilja sproščeno pozdravili prihod poletja.

Kje se bomo srečali?

Program DESTILACIJA SMILJA NA PAGU bo potekal v čudovitem okolju butičnega apartmajskega Resorta LASTURA na hrvaškem otoku Pag. Sodobno opremljen hotel s 4* ima deset apartmajev in je edini objekt ob majhnem zalivu. Čista prodnata plaža je dostopna le hotelskim gostom. Resort je od Novalje oddaljen cca 6 km in je dostopen z lastnim prevozom. Zato vam predlagamo bivanje na lokaciji izvedbe programa.

Prebivali boste lahko v sodobno opremljenih apartmajih z velikimi balkoni in pogledom na morje. Vsak apartma ima dve dvoposteljni sobi (izključno z zakonskimi posteljami!), kuhinjsko nišo, dnevni prostor in eno ali dve kopalnici. Poskrbljeno bo za celodnevno prehrano, hotel pa ob doplačilu ponuja tudi dodatne hotelske storitve. Uživali boste v tudi v skrbno negovani okolici hotela in klepetih s prijaznim osebjem hotela. Zelo verjetno je, da se boste želeli vrniti še kdaj!

Otok Pag je eden najbolj raznolikih hrvaških otokov. Na njem najdete močvirne ornitološke rezervate, gozdove, soline, tisočletne oljke, čudovite peščene plaže v osamljenih zalivih ali pust skalnati severo-vzhodni del otoka, kjer je speljana tudi znamenita proga Life on Mars Trail. Na krajšem vodenem pohodu se bomo sprehodili po neokrnjeni naravi otoka, si ogledali poljane divje rastočih zelišč ter pozdravili simpatične ovce, ki jih domačini po stari tradiciji še vedno puščajo prosto živeti v naravi. Ni čudno, da je sloviti paški sir iz njihovega mleka tako aromatičen!

Pag je povezan s kopnim preko Paškega mosta iz smeri Zadra, dostopen pa je tudi s trajektom iz Prizne. Vožnja s trajektom iz celinske Prizne do Žigljena na Pagu traja 15 minut. Od trajektnega pristanišča je do našega hotela le 15 minut vožnje.

Program DESTILACIJA SMILJA na Pagu

Četrtek, 20. junij

… prihod, namestitev od 14.00 ure naprej

17.00 Uvodna predstavitev in spoznavanje 

18.00 Večerja

19.00 Sprostitev ob šamanskem bobnu

Petek, 21. junij

8.00 Zajtrk

9.30 Smilj – rastlina sonca  (predavanje in delavnica)

… prosto za kopanje, počitek

13.00 Kosilo

… prosto za kopanje, počitek

15.00 Pohod med divje rastlim smiljem

19.00 Večerja

20.00 Solsticijev sončni zahod na morski obali

Sobota, 22. junij

8.00 Zajtrk

9.30 Ogled destilarne in nasada smilja

… prosto za kopanje, počitek

13.00 Kosilo

… prosto za kopanje, počitek

15.00 Destilacija smilja (delavnica)

19.00 Večerja

20.30 Nočno kopanje ob glasbi in svečkah

Nedelja, 23. junij

8.00 Zajtrk

10.30 Sprehod med tisočletnimi oljkami Luna

… prosto za kopanje, počitek

13.00 Kosilo

14.00 Zaključni krog

Skupna cena DESTILACIJE SMILJA na Pagu

Apartma A (manjši) – dve sobi in ena kopalnica

Dvoposteljna soba :  419 EUR/oseba

Doplačilo za enoposteljno sobo: 120 EUR/oseba

Apartma B (večji) – dve sobi in dve kopalnici – POLNO!!
Dvoposteljna soba : 429 EUR/oseba
Doplačilo za enoposteljno sobo : 125 EUR /oseba

Kaj vključuje skupna cena DESTILACIJE SMILJA na Pagu?

– 3 x nočitev s polnim penzionom (vegetarijanska ali mešana prehrana) v butičnem hotelu 4*
–  obisk družinske komercialne destilarne smilja

– obisk nasada smilja in nabiranje cvetočega smilja

– delavnica destilacija smilja
– aroma-predavanje in delavnica o močeh in uporabi smilja
– 2 x voden izlet po otoku Pagu

– večerno zvočno popotovanje ob bobnih, solsticijev sončni zahod, nočno kopanje ob glasbi

– steklenička eteričnega olja in hidrolata smilja iz delavnice destilacije

– negovalni izdelek iz smilja za kožo

– vstopnina v nasad najstarejših oljk na svetu v Lunu

– turistična taksa 

Česa skupna cena ne vključuje?

V ceno ni vključen strošek in organizacija prevoza do lokacije. Prevoz si udeleženci organizirajo sami. Organizatorji bomo z veseljem pomagali pri izmenjavi informacij o skupnih prevozih. V ceno tudi niso vključena turistična in druga zavarovanja, ki si jih udeleženci uredijo sami.

Kako poravnate stroške?

Ob prijavi poravnate stroške programa (prijavnino) v višini 179 EUR. Stroške nastanitve in prehrane poravnate ob prijavi v hotelu.

Prijavnina (brez morebitnih že nastalih stroškov) je vračljiva le v primeru odpovedi zaradi višje sile.

Programu se po predhodnem dogovoru lahko pridružite tudi brez koriščenja storitev predlaganega hotela.

Kako se prijavite?

Prijavite se lahko preko spodnjega prijavnega okna najkasneje do 10. maja.

Prijave sprejemamo po vrstnem redu prejetih vplačil do zapolnitve prostih mest. Udeležba je omejena na 12 udeležencev.

Dodatne informacije lahko dobite na info@eywineo.eu ali 041 505 897.

Kdo bo z nami?

Eva Nedelko

Eva je aromaterapevtka, ljubiteljica starih sort vrtnic, destilarka in predavateljica. Zaključila je magistrski študij finančnega managementa ter se že med delom na finančnem področju postopno preusmerila v aromaterapijo. Zasnovala je Dišavni vrt poln tradicionalnih slovenskih zelišč in Evin rožni vrt z zbirko dišečih starih sort vrtnic, ki se jim posveča z veliko strastjo. Predano delo z vrtnicami ji je odprlo pot do višjih zaznav in preučevanje njihovega vonja jo je povezalo s svetom eteričnih olj. Končala je več mednarodno priznanih aromaterapevtskih izobraževanj. Je tudi imetnica slovenske NPK Aromaterapevt.

Več kot osem let se ukvarja z destilacijo eteričnih olj najvišje čistosti, ki jih je združila v blagovno znamko EYWINEO. Ob tem tudi že pet let predano svetuje vsem, ki si želijo nasveta o zdravju koristni uporabi eteričnih olj. Njena posebna strast je holistična aromaterapija, ki celostno obravnava človeka in njegove težave. Svoje znanje z veseljem predaja naprej na delavnicah o destilaciji in aromaterapiji.

Več o Evi nadete tukaj.

Vinko Nedelko


Vinko je na številnih dopustih na otoku Pagu prekolesaril, preplezal in pretekel marsikatero stezo in strmino, ki ostaja drugim ljudem skrita. Njegova nemirna duša se hitro naveliča poležavanja na plaži, zato Vinko pozna verjetno več skritih kotičkov otoka kot marsikateri domačin. V njegovem spremstvu so izleti in raziskovanja Paga varno doživetje.

Skupaj z Evo je globoko povezan z naravo in s svetom eteričnih olj, saj je njegova strojniška duša še zlasti v tehničnem delu destilacije našla svoje poslanstvo. Ko je začel spoznavati svet zelišč in eteričnih olj, je to obogatilo njegovo povezanost z naravo na povsem nov način.

Od mladih nog je športnik in radoveden otrok narave. Nekoč je bil mojster karateja, danes pa je Vinko pristaš celostnega pristopa do življenja. Z dolgoletnim prakticiranjem joge in drugih duhovnih tehnik skrbi za uravnotežen, trajnostno naravnan pristop do življenja, v katerem so telo, um in duh v medsebojni harmoniji.

Prijava na DESTILACIJO SMILJA na Pagu

PRIDRUŽITE SE TEMU EDINSTVENEMU IN NEPOZABNEMU DOŽIVETJU!

Scroll to Top