Destilacija pri nas

Kakovost rastlin je zelo pomembna, a šele roka in odnos destilarja naredita iz njih vrhunsko eterično olje.

Termine delavnic, seminarjev in izobraževanj objavljamo na strani Dogodki.

Kako destiliramo

Destiliramo na enak način, kot so naši predniki destilirali že stoletja. Odločili smo se, da pri destilaciji ne uporabljamo sodobnih metod, kot so destilacija s pomočjo generatorja pare, destilacija pod pritiskom, ekstrakcija s topili ipd. Spoštujemo tradicijo in puščamo, da se alkimistični proces ločitve aromatičnih molekul iz rastlinskega materiala odvije po naravni poti. Verjamemo namreč, da le tako pridobljena eterična olja in hidrolati zadržijo prvinsko moč narave.

Večino naših zelišč in vejice iglavcev nabranih v naravi destiliramo v postopku parne destilacije. Dolžino destilacij prilagajamo rastlinam. Nežnejše rastline ne potrebujejo posebno dolge destilacije. Daljšo destilacijo namenimo močnejšim rastlinam in tistim zeliščem, kjer je to zaradi posebnih učinkovin potrebno, npr. pri rmanu.

Destilator, ki je bil prirejen po naših navodilih, je narejen iz dveh materialov – kotel je iz nerjaveče pločevine, kapa in kondenzator sta iz bakra. Steklo kot material za resnejše destilacije seveda ni primerno, saj je preveč lomljivo. Baker je do rastlin prijaznejši kot nerjaveča pločevina, uničuje bakterije in daje prijetno aromo. To so vedeli že stari Rimljani, ki so svoja zelišča obdelovali z bakrenim orodjem. Nihče si najbrž ne želi olj in hidrolatov z značilno aromo z ‘noto kotla’, ki ni prijetna in nastane pri mnogih destilacijah v kotlih iz nerjaveče pločevine. Včasih traja precej dolgo, da ta nota izgine.

Naše destilacije niso povsem običajne destilacije. Zavedamo se pomena zdravilnih energijskih tokov, ki rastlinam in eteričnim oljem dajejo dodatno moč. Destiliramo na posebej izbranih energijskih točkah, ki smo jih našli v naši okolici. Kadar je le možno, uporabimo čisto izvirsko vodo. Oljem in hidrolatom na ta način povečujemo energijsko vrednost, ki je zelo pomembna pri terapevtski uporabi.

Naša posebnost so podaljšane destilacije in destilacije ob posebnih dnevih. Gre za olja, ki se destilirajo vsaj 3 ure. Kemijska sestava takšnih olj je drugačna od sestave olj iz običajnih destilacij. Po možnosti destiliramo ob posebnih konstelacijah (solsticij), ko so planetarne energije najmočnejše. Količine takšnih eteričnih olj so običajno zelo omejene.

Destilacija_destilator_ON
Destilacija_destilator_soba_ON
Destilacija_hidrolati_ON

Učimo destilirati

Zelo dobro se spomnimo časov, ko smo sami začeli destilirati. Želja in vprašanj je bilo veliko, odgovorov pa zelo malo. V naši bližini ni bilo veliko ljudi, ki bi nas lahko naučili destilacije. Zato smo leta 2017 prvi v Sloveniji organizirali seminar Profesionalna destilacija eteričnih olj z dr. Marcom Valussijem. Marco nam je odlično podal teoretične in praktične osnove za destilacijo zelišč ter nam tako pomagal postaviti temelje za nadaljnji razvoj.

Od takrat naprej neutrudno destiliramo sami in letno naredimo 30 do 50 destilacij. Naša baza znanja o destilaciji se zato hitro širi.

Na naši spletni strani pod Dogodki objavljamo termine delavnic in seminarjev na temo destilacije različnih rastlin za skupine udeležencev. Če si želite individualne destilacije z nami ali svetovanja o uporabi ali izbiri vašega lastnega destilatorja in destilarske opreme, nas kontaktirajte in dogovorili se bomo za primerno obliko sodelovanja.

Destiliramo tudi za vas

Sami pridelujete zelišča, nimate pa opreme ali znanja o destilaciji?

Lahko vam pomagamo tako, da izvedemo destilacijo vaših zelišč z našo opremo. Na ta način boste pridobili eterična olja in hidrolate, ki vsebujejo tudi vašo energijo.

V naš 70 litrski kotel lahko damo 20 do 25 kilogramov zelišč, odvisno od vrste zelišča. Nežnejših rastlin, kot je npr. melisa, gre v kotel več, bolj kompaktnih rastlin, kot so npr. jelkine ali smrekove vejice, pa manj. Za vsako zelišče boste od nas dobili navodila o načinu priprave za destilacijo, saj je bolj kompakten material potrebno pred destilacijo narezati na manjše kose.

Celotna destilacija traja približno štiri ure. Prvo polovico ure porabimo za polnjenje kotla, dve do tri ure destiliramo, zadnjo polovico ure pa praznimo kotel, polnimo stekleničke in filtriramo eterično olje.

Cena za prvo destilacijo je 60 EUR (vključuje tudi pripravo in končno čiščenje destilatorja). Cena nadaljnje zaporedne destilacije je 40 EUR. Doplačilo za destilacijo z izvirsko vodo znaša 10 EUR.

Kontaktirajte nas in dogovorili se bomo za termin.

Destilacija_sivka_ON