Delavnica: KUHINJSKA DESTILACIJA VRTNIC

Svet eteričnih olj, destilacije in aromaterapije

Hidrolat vrtnice je nedvomno eden najbolj zaželenih v svetu hidrolatov. Ni enostavno najti kakovostnega vrtničnega hidrolata. Če tudi na vašem vrtu rastejo dišeče vrtnice, imate pri roki osnovni material, da dišeč vrtnični hidrolat izdelate kar sami.
Na tej delavnici vam bomo praktično pokazali, kako se lotiti izdelave hidrolata iz vaših domačih vrtnic!

Vrtnice v celinskem delu Slovenije pravkar začenjajo s cvetenjem. Izkoristite to priložnosti in se destilacije vrtnic naučite prav zdaj, preden se osujejo in boste do naslednjega cvetenja ponovno ostali brez njihovih cvetov. Prepričali se boste, da lahko tudi v majhnem kuhinjskem destilatorju kar v domači kuhinji sami pridelate kakovostne vrtnične hidrolate.

Destilacija vrtnic se razlikuje od destilacije drugih zelišč. Ni vseeno, katere vrtnice izberemo za destilacijo ali kako jih destiliramo. Zakaj si ne bi prihranili nepotrebnih začetnih napak in se učili od izkušenih destilarjev?

Pri destilaciji vrtnic je veliko drobnih trikov, ki jih občasni in neprofesionalni destilarji in nepoznavalci vrtnic sami težje odkrijejo. Prihranite si leta učenja na lastnih napakah in si pustite svetovati .

Kako bo delavnica potekala?

Celotna delavnica bo posvečena samo vrtnicam. Na krajšem sprehodu skozi Dišavni vrt si bomo ogledali nekatere cvetoče sorte dišečih starih sort vrtnic.

Nato se bomo posedli v lesen paviljon na Dišavnem vrtu, kjer bomo demonstrirali destilacijo vrtnice v 3-literskem bakrenem destilatorju tipa alquitar. Posvetili se bomo predvsem praktičnim vidikom domače destilacije vrtnice. Ob koncu delavnice se bomo pogovorili še o aromaterapevtskih vidikih uporabe eteričnega olja in hidrolata vrtnice. Predvsem pa se bomo navonjali različnih vrtničnih hidrolatov in eteričnih olj vrtnice. In verjemite, domov boste odšli vrtnično omamljeni!

Z vami bom Eva Nedelko, ljubiteljica vrtnic, aromaterapevtka in destilarka lokalnih slovenskih eteričnih olj in hidrolatov EYWINEO.

Previous slide
Next slide

Vsebina delavnice

Ob praktičnem delu si bomo ogledali:

 • kakšno destilacijo uporabiti za vrtnice?
 • kako pripraviti in izbrati destilator?
 • kakšne so posebnosti vrtničnega materiala?
 • kakšna oprema je potrebna za destilacijo?
 • kako teče postopek destilacije?
 • katere so najpogostejše napake pri destilaciji?
 • kako filtrirati in shranjevati hidrolate?

Lokacija delavnice

Dišavni vrt pri Vidi, pri Srednje 31, 2354 Bresternica
Termin: ……., ………..23 ob ………. uri. (bo objavljen)
Delavnica bo predvidoma trajala 2 uri.
Potrebna je najava udeležbe na info@eywineo.eu ali mobi: 041 505 897.
Število mest je omejeno. Mesto vam zagotavlja vplačilo 30 EUR kotizacije najkasneje do četrtka 26.5.

Cena: 59 EUR

Cena delavnice vključuje:

 • voden ogled starih sort vrtnic na Dišavnem vrtu
 • demonstracijo destilacije vrtnic
 • predstavitev načinov uporabe vrtničnih hidrolatov in eteričnih olj
 • stekleničko 50 ml vrtničnega hidrolata
 • napitek in prigrizek

Eva Nedelko

Eva je aromaterapevtka, ljubiteljica starih sort vrtnic in destilarka. Zaključila je magistrski študij finančnega managementa ter se že med delom na finančnem področju postopno preusmerila v aromaterapijo. Zasnovala je Evin rožni vrt in Dišavni vrt pri Vidi, ki je poln zelišč in starih sort vrtnic. Predano delo z vrtnicami ji je odprlo pot do višjih zaznav in preučevanje njihovega vonja jo je povezalo s svetom eteričnih olj. Končala je več mednarodno priznanih aromaterapevtskih izobraževanj, med drugim na ameriškem Institute for Aromatic Studies in na Aromahead Institute. Je tudi imetnica slovenske NPK Aromaterapevt.

Več kot sedem let se ukvarja z destilacijo eteričnih olj najvišje čistosti EYWINEO ter organizira in vodi delavnice in seminarje o destilaciji zelišč. Ob tem tudi že pet let predano svetuje vsem, ki si želijo nasveta o zdravju koristni uporabi eteričnih olj. Njena posebna strast je holistična aromaterapija, ki celostno obravnava človeka in njegove težave.

Več o Evi nadete TUKAJ.

PRIJAVITE SE NA DELAVNICO IN SI IZDELAJTE SVOJ OSEBNI VRTNIČNI HIDROLAT !
Scroll to Top