Delavnica: DESTILACIJA BREZ DESTILATORJA

Svet eteričnih olj, destilacije in aromaterapije

Destilacija brez destilatorja

Si želite sami destilirati svoje hidrolate pa nimate destilatorja?

Vas zanima enostaven in ekonomičen pristop k domači destilaciji?

Pridružite se nam na tej simpatični delavnici!
Skupaj si bomo ogledali enostaven postopek destilacije s pomočjo navadnega kuhinjskega lonca, ki je primeren za prav vsako kuhinjo.
Za udeležbo ne potrebujete nobenega posebnega predznanja, le zvedavost in odprtost za nova znanja.

Hidrolati niso nova iznajdba, dolgo tradicijo imajo tudi v naših krajih. V Evropi so bili od 15. stoletja naprej razširjeni veliko bolj, kot nam je znano. Navadni ljudje so takrat težko dostopali do redkih zdravnikov, cene zdravil so bile visoke. Hidrolate so najprej izdelovali v samostanih in alkimističnih delavnicah, kasneje pa so se razširili tudi med navadnimi ljudmi. Cenjeni so bili kot prvovrstno zdravilo, zato so jih poimenovali kar “zaklad revežev”. Zaradi enostavnosti izdelave, dostopnosti zelišč in daljšega roka uporabe v primerjavi s čaji so bili shranjeni v skoraj vsaki domači lekarni.

Destilacija_nekoč_ON

Kako bo delavnica potekala?

Na začetku delavnice se bomo sprehodili skozi čudovit Dišavni vrt pri Vidi in si ogledali tradicionalna slovenska zelišča, ki rastejo na njem. V zelišča na vrtu so primerna za destilacijo.

Nato se bomo posedli v lesen vrtni paviljon in se ob pogovoru o začetkih destilacije vrnili v preteklost. Stari mojstri destilacije so preizkušali in znali marsikaj, kar je danes že skoraj utonilo v pozabo.

Nato bomo poiskali primerno opremo in jo pripravili za destilacijo. Prepričali se boste, da za preprosto destilacijo ne potrebujemo nobene posebne opreme.

Med potekom destilacije se bomo pogovarjali o detajlih procesa destilacije, posebej pa vas bomo opozorili tudi na morebitne težave.

Ob koncu destilacije vam bomo predstavili še primerjavo s potekom destilacije v klasičnem bakrenem destilatorju ter se pogovorili o razlikah v procesu take destilacije. Ter seveda primerjali rezultate obeh destilacij. 😉

Zakaj je ta delavnica drugačna od drugih delavnic o destilaciji?

  • ker je njen namen destilacijo zelišč približati tudi vsem tistim, ki nimate lastnega destilatorja
  • ker vam na poljuden način, ki je razumljiv vsem, približa postopek destilacije
  • spoznali boste, da destilacijo zmorete tudi vi, pa čeprav nimate profesionalne opreme
  • dala vam bo osnovno znanje za takojšen samostojen začetek enostavnih destilacij zelišč

Komu priporočamo udeležbo na delavnici?

  • primerna je tako za začetnike kot tudi za tiste, ki že imate nekaj izkušenj z destilacijo zelišč
  • začetniki boste po ogledu delavnice razumeli osnovne principe destilacije ter se tako morda lažje odločili o svoji nadaljnji poti v svet destilacij
  • zeliščarjem, ki bi radi obogatili svoje znanje o zeliščnih izvlečkih
  • vsem, ki poučujete različne naravoslovne vsebine, saj lahko na delavnici pridobljena znanja prenesete svojim učencem
  • vsem, ki bi radi svojim znanjem o samooskrbnem in sonaravnem načinu življenja dodali tudi znanje o enostavni destilaciji

Lokacija delavnice: Dišavni vrt pri Vidi, pri Srednje 31, Srednje nad Bresternico (pri Mariboru)

Termin:  sobota, 17.6. ob 10.00 uri.

Delavnica bo predvidoma trajala 2 uri in bo izpeljana ne glede na vreme.
Potrebna je najava udeležbe na info@eywineo.eu ali mobi: 041 505 897.

Prispevek: 25 EUR

Eva Nedelko

Eva je aromaterapevtka, ljubiteljica starih sort vrtnic in destilarka. Zaključila je magistrski študij finančnega managementa ter se že med delom na finančnem področju postopno preusmerila v aromaterapijo. Zasnovala je Dišavni vrt pri Vidi poln zelišč in Evin rožni vrt z zbirko starih sort vrtnic, ki se jim posveča z veliko strastjo. Predano delo z vrtnicami ji je odprlo pot do višjih zaznav in preučevanje njihovega vonja jo je povezalo s svetom eteričnih olj. Končala je več mednarodno priznanih aromaterapevtskih izobraževanj, med drugim na ameriškem Institute for Aromatic Studies in na Aromahead Institute. Je tudi imetnica slovenske NPK Aromaterapevt.

Več kot sedem let se ukvarja z destilacijo eteričnih olj najvišje čistosti EYWINEO ter organiziranjem in vodenjem delavnic in seminarjev o destilaciji zelišč. Ob tem tudi že pet let predano svetuje vsem, ki si želijo nasveta o zdravju koristni uporabi eteričnih olj. Njena posebna strast je holistična aromaterapija, ki celostno obravnava človeka in njegove težave.

Več o Evi nadete TUKAJ.

PRIDRUŽITE SE NAM V ALKIMISTIČNEM SVETU DESTILACIJE TUDI VI!